,

Kjøper opp firma: – Nå ønsker vi å bli pensjonister

Vekter og Alarmservice tar over Numedal Brannservice.

Fra 1. mai får Numedal Brannservice nye eiere. Det er Vekter og Alarmservice AS som kjøper opp firmaet fra 1986.

– Vi tar over portefølje og skal utføre de samme tjenestene, forteller Gry Pedersen, administrasjonsleder i Vekter og Alarmservice Kongsberg.

Over 50 år i brannvesenet

Bak firmaet Numedal Brannservice finner vi 75 år gamle Jan Toverud og 88 år gamle Helge K. Jensen. De to har drevet firmaet sammen siden 1986 og har i tillegg vært frivillige i brannvesenet i Rollag.

Begge har drevet firmaet ved siden av andre jobber; Helge har vært skolesjef og rådmann i Rollag, mens Jan har vært i brannvesenet i over 50 år og vært varabrannsjef i Rollag i hele 38 år, samt brannmann i Asker og i Kongsberg. I Kongsberg var han leder for utrykningsavdelingen,

Naturlig at VAS tar over

Firmaet har over 200 kunder, spredt utover hele Numedal, Nesbyen, Gardermoen og Oslo. Hovedformålet har vært oppsøkende virksomhet for å forebygge branner, samt salg, kontroll og service på brannslukkerutstyr.

Gjennom hele reisen har det kun vært de to; etter flere år i bransjen fant de ut at det var på tide å pensjonere seg.

– Det ble rett og slett for stort for oss til slutt, derfor ønsket vi noen som kunne ta over, og det naturlige valget falt på Gry og VAS. Vi føler at firmaet er i veldig trygge hender, smiler Jan.

– Det viktigste brannforebyggende vi kan gjøre er å prate med folk

Jan og Helge har gjennomført mange brannøvelser, lært mennesker om hvordan de skal bruke slukkeutstyret sitt riktig, og vært på mange hjemmebesøk rundt om i Numedal. Kundene har vært alt fra pensjonister, til skoleungdom, familier og offentlige og private bedrifter.

– For oss har det alltid vært viktig å ivareta de små kundene. At de føler seg sett og ivaretatt. Vi har alltid tatt oss ekstra tid ute hos kundene og trygget dem, tatt en kaffe og småpratet litt; prat er det viktigste brannforebyggende vi kan gjøre, kanskje særlig for de eldre, forteller Helge,

Og Jan legger til:

– Vi kan jo si det sånn at vi har brukt mye tid på å ikke tjene penger, men det har vært verdt det. Vi har fått nøkler og koder og tilgang til de fleste kundene våre, og den tilliten setter vi svært stor pris på. Det er ikke gitt at det er sånn overalt.

Gry Pedersen forteller at etter at Vekter og Alarmservice tar over, blir nok ting litt annerledes.

– Det blir nok ikke så mye kaffebesøk, men service skal kundene fortsatt få fra oss, sier hun.

Blir uvant å skulle «sitte på rumpa»

Nå som de to blir pensjonister på fulltid, skal de ta seg tid til å slappe av og drive med egne hobbyer. Helge sitter som leder for eldrerådet i Rollag, og Jan skal bruke mer tid på turer med bobilen.
Tilbake i 2020 pensjonerte Jan seg fra brannvesenet i Rollag, men har altså ikke blitt ordentlig pensjonist før nå. Og i en alder av 88 år og 75 år, så er det kanskje på tide at de to får slappe av litt og gjøre som de selv ønsker.

– Vi har aldri sittet på rumpa; vi har alltid vært ute og jobbet, så dette blir nok litt uvant for oss, ler de to.


Viktige brannforebyggende tips

Deres beste branntips er blant annet å ha riktig slukkeutstyr, vite hvordan du bruker utstyret ditt, dra ut støpselet av kaffetrakter, vannkoker etc. etter bruk, ha fungerende røykvarsler og holde brannøvelser hjemme. Husk å ha brannslukkeren tilgjengelig; den skal ikke stues vekk i en pappeske i et skap for å samle støv.

– Jeg tror vi kan si at vi har forhindret noen branner i vår tid, sier de to.

Vekter og Alarmservice Kongsberg har holdt på i 19 år, og har nå cirka 30 ansatte. De kjøper opp utstyret og porteføljen til Numedal Brannservice, og tar offisielt over fra 1. mai.