Skumslukkere med fluor blir forbudt og må byttes ut

Brannslukkere som inneholder fluor (PFAS) blir trolig forbudt i løpet av 2025/2026. Forbudet for salg av slukkeren kan komme så tidlig som i 2024.

Det betyr at hele 3-4 millioner håndholdte skumslukkere må byttes ut med miljøvennlige alternativer. 

Alle brannslukkere med skum må byttes ut i løpet av 5-7 år. Rådet for vedlikehold av brannslokkemateriell, mener det smarteste er å begynne allerede nå.

Miljøfarlige stoffer

De fleste håndholdte skumslokkere i Norge inneholder miljøgiften PFAS. Det er en fellesbetegnelse for rundt 10.000 stoffer som har vært på markedet siden 50-tallet. PFAS brukes i alt fra klær til belegg i stekepanner. Det blir sett på som en av de verste miljøgiftene blant annet fordi den er ekstremt vanskelig å bryte ned.

Snart må alle bytte til denne, miljøvennlige typen brannslukkere.

Brannslukkere med skum inneholder to typer PFAS: C8 og C6.
Brannslukningsapparater med C8 har vært forbudt å produsere siden 2020 og forbudt å selge siden 1. januar 2023. I løpet av de to nærmeste årene blir også C6 type slukkere forbudt. Det er denne typen skum som brukes i håndholdte skumslukkere.

– Her har vi og bransjen et ansvar for å informere om hvor viktig det er å ta tak i dette allerede nå. Dette er en miljøgift som vi både har et moralsk og miljømessig ansvar for å ikke slippe ut i naturen, sier styreleder i Rådet for vedlikehold av brannslokkemateriell (RVB), Roar Leithe.

Vi hjelper deg gjerne med et fluorfritt alternativ

Trenger du hjelp til å bytte til et fluorfritt alternativ?

Vekter og Alarmservice har miljøvennlige fluorfrie skumslokkere på lager. De nye slukkerne tilfredsstiller de nye kravene om fluorforbindelser i brannslukkere, og inneholder verken PFOS eller PFOA. Isteden er det brukt naturlige, fornybare råmaterialer som er biologisk nedbrytbare. Slukkerne er nå blitt mer skånsomme for miljøet.

Vi står klare til å hjelpe deg med å finne riktig slukker til ditt bruk.

– Det er økonomisk lurt å begynne å tenke på å bytte ut de gamle slukkerne allerede nå, så slipper man å måtte investere store summer «over natta», når forbudet kommer. Det er også noe begrenset produksjonskapasitet på brannslukkere, så det er dumt å vente til alle må ha, opplyser servicetekniker i VAS, Odin Hamnes.

Ta kontakt med oss, vi hjelper deg gjerne.