Et sikkert hjem, er et trygt og godt sted å være

Slik sikrer du hjemmet ditt mot brann

Sjekk brannsikringen – tidlig varsling er avgjørende!

Høsten er den årstiden der antall boligbranner vanligvis øker kraftig. Derfor anbefaler vi deg å ta forholdsregler og sjekke at både røykvarslere og brannslukningsapparatet er i orden, sier kommunikasjonssjef i Sector Alarm Sissel Eckblad.

Noen boliger ligger langt fra nærmeste brannstasjon og tidlig varsling er derfor helt avgjørende hvis uhellet først er ute. Men det nytter ikke å ha røykvarslere og slukkemiddel hvis det ikke fungerer.

Har brannslukningsapparatet gått ut på dato?

Mange slurver med kontroll og vedlikehold av brannslukningsutstyret i hjemmet. -Husk at brannslukkere og brannslanger også har holdbarhetsdato, og må kontrolleres jevnlig. Produksjonsdatoen på brannslukkeren står nederst på apparatet, forteller Eckblad. Brannslukkerens viktigste oppgave er å skape en rømningsvei ved å slå ned flammene. Derfor sier lovverket at det skal være minst én brannslukker i hver boenhet – helst plassert nær soverommene.

En fjerdedel virker ikke

Mange tragiske ulykker kunne ha vært unngått om vi hadde fulgt grunnleggende og enkle råd om brannsikring. I følge brannvesenet har hele 25 prosent av alle boliger røykvarslere som ikke fungerer tilfredsstillende.

10 viktige brannsikringstips

  1. Sjekk røykvarslere og brannslukningsutstyret
  2. Fjern brennbare materialer som ligger i nærheten av peisen
  3. Sjekk at ingen varmeovner er tildekket
  4. Forlat aldri komfyren under matlaging
  5. Bruk vaskemaskinen og tørketrommelen kun når du er hjemme eller våken
  6. Blås ut levende lys før du forlater rommet
  7. Undersøk om det er svimerker eller sterk varmegang i sikringsskap
  8. Se etter svimerker i ledninger, støpsler, kontakter og lamper
  9. Lad mobilen på dagen eller når du er våken
  10. Gjennomfør brannøvelse hjemme

Brannsikring hjelper

Har du en boligalarm med brannvarsling koblet til en alarmstasjon har du gjerne én eller flere røykvarslere som overvåkes og testes døgnet rundt. I tillegg har du en brannalarm som igangsetter et reaksjonsapparat som kan være til hjelp ved redning. Bare i fjor rykket Sector Alarm ut etter å ha mottatt brannalarm og hjalp ut 40 personer som sov i røykfylte hus.

Tren på brannøvelse i høstferien

De fleste av oss gjennomfører brannøvelser regelmessig på jobben eller på skolen. I en stresset situasjon er det viktig å vite hva man skal gjøre og hvordan. Bruk tiden i høstferien – brannøvelse er både morsomt og nyttig!

https://www.sectoralarm.no/brannovelse/

Man kan ta mange grep for å bedre brannsikkerheten, men alle som jobber med brannsikkerhet konkluderer med at røykvarsleren er aller viktigst.